Tisztelt Megrendelőink!


Tulajdonosváltás miatt a Bionatura Webáruház átmenetileg nem fogad megrendeléseket.

Kérjük, hogy egy későbbi időpontban fáradjon vissza megrendelése leadásához. Türelmét köszönjük.

A már beérkezett megrendeléseket természetesen teljesítjük, de a szállítási idő kitolódhat.

Tisztelettel: Bionatura Kft.
bionatura@bionatura.hu
Küldd el barátodnaksendprint


A tejallergia


2009-05-31 16:05


A tejallergia az ételallergia egy fajtája, ami a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei elleni IgE-típusú immunválasz.

A tejallergia tehát feltételezi azt, hogy az ebben szenvedő alanynak kerülni kell a tejmentes ételeket vagyis tejmentes diétával kell élnie. Én azt szoktam mondani ilyenkor az agyon rémült szülőknek (felnőttenek egyaránt), hogy: Kérem, van élet a tej után....

Megijedni nem kell egyetlen szülőnek sem és a gyermekek irányában is egyfajta játékos életmódváltásként érdemes tálalni a tejmentes diétát.
Szoktam ajánlani a rajzolásos módszert, ahol lerajzoljuk közösen a kisgyereket a lap közepére még a nevét is aláírhatjuk és köré rajzoljuk azokat az ételeket , amiket ezentúl is fogyaszthat (pl: banán, alma, narancs, paradicsom….) majd egy másik lapra ugyanúgy a kisgyereket középre és a nem fogyasztható ételeket pirossal áthúzva szintén köré. Ha van kézügyességünk akár ki is vághatjuk a formákat és játékosan alkalomról alkalomra újra egymás köré helyezhetjük az ehető és a nem ehető ételeket. Játéknak is jó és a gyerekek is sokkal hamarabb megtanulják. A gyerekek nagyon intelligensek, hamar megtanulják mit lehet és mit nem….ettől nem kell tartanunk.

Kreativitást folyamatosan gyakorolni kell a tejallergiában szenvedő gyermek szüleinek. Mivel a gyermekük nem fogyaszthat tehéntejet ezért azt helyettesíteni kell bizonyos ételek elkészítésekor.

Helyettesítő termékek:

TEJ helyett fogyasztható:

·        Rizstej (házilag is előállítható vagy bioboltban is beszerezhető- a kettőnek nem ugyanolyan az íze- a házi szerintem finomabb)

·        Zabtej (bioboltban beszerezhető, házilag is elkészíthető)

·        Kölestej (bioboltban beszerezhető)

·        Szójatej (ha nem áll fenn szójaallergia is, boltban beszerezhető JOYA)

·        Mandulatej (házi készítés)

·        Diótej (házi készítés)

A tej elkészítésére vásárolható egy ún. növényi tejkészítő berendezés is. Az ára elég borsos, de aki úgy érzi nagyon kevés az ideje, nem tud a konyhában bíbelődni, annak érdemes ilyet vásárolni (Beszerezhető: www.egeszseges-elet.hu oldalon, a neve: Soyabella).

TEJFÖL helyett fogyasztható:

·        Mandulatejföl (házi készítés)

·        Szójatejföl (bioboltban beszerezhető)

·        Rizstejföl (házi készítés)

MAJONÉZ helyett fogyasztható:

·        Babonéz (vegán majonéz fehér babból, házi készítéssel)

·        Rizs majonéz (bioboltokban beszerezhető)

JOGHURT helyett fogyasztható:

·        Mandulatejből készült joghurt gyümölcs és méz hozzáadásával (házi készítés)

·        Szójajoghurt (többféle ízben van készen a boltban JOYA néven)

TEJSZÍN és TEJSZÍNHAB helyett fogyasztható:

·        Zabtejszín (bioboltban beszerezhető)

·        Rizstejszín (bioboltban beszerezhető)

·        Szója tejszínhab (bioboltban beszerezhető)

VAJ helyett fogyasztható:

·        Kölesvaj (házi készítés)

·        Barnarizs-mandulavaj (házi készítés)

·        Szójamargarin (házi készítés)

·        Kukoricavaj (házi készítés)

·        Csicseriborsóvaj (házi készítés)

·        Bio margarin (bioboltban beszerezhető, de figyelem szója van benne-szójaérzékenyeknek nem fogyasztható!)

·        Bio napraforgóvaj (bioboltban beszerezhető, gyártó: Rapunzel)

·        Bio olívabogyó vaj (bioboltban beszerezhető, gyártó: Rapunzel)

·        Zöldségpásétomok (lencse, bab, padlizsán…)

Házi készítésű alapreceptek

Házi készítéssel nagyon sok pénzt és időt megspórolhatunk magunknak valamint az elfogyasztható mennyiséget is tudjuk befolyásolni (nem kerül kidobásra semmi). A lenti receptek Bokor Katalin: Életreceptek-ételreceptek című könyvéből származnak és az élet is írt hozzá néhány tapasztalatnyi sort.

Mandulatej készítése:

10 dkg mandula, 1 liter víz, két evőkanál méz

Egy fazékban vizet forralunk, a mandulát beletesszük, egy percig főzzük. Leszűrés után héjától megtisztítjuk és beletesszük egy turmixgépbe és homogén állagúra turmixoljuk. Egy nagy teaszűrőn (sűrű szövésű szűrő) átszűrjük majd mézzel édesítjük ( csecsemők esetén kérjük ki orvosunk tanácsát, hogy mivel édesítsünk). És máris kész a finom mandulatej, amiből már bármit készíthetünk. ( Csak összehasonlításként álljon itt: 100gramm mandula tartalmaz 238 mg calciumot, míg a tehéntej 120 mg-ot, )

Mandulajoghurt

A fenti mandulatejünkből vegyünk ki annyit, amennyiből joghurtot kívánunk készíteni, majd forraljuk fel lassú tűzön. Amikor forr a tej, keverjünk bele vízzel simára kevert étkezési keményítőt addig az állagig, amíg egy jó tejföl állagot el nem érünk. Ezután töltsük kis joghurtos poharakba ( ami üvegből készült és rázárható teteje van), tegyünk bele bármilyen gyümölcslekvárt vagy szezongyümölcsöt, esetleg a színe miatt egy kis házi gyümölcsszörpöt és máris kész a mandulajoghurtunk. Helyezzük hűtőbe hűlésig.

  Mandulatejes „Danette”

A meglévő mandulatejünket forraljuk fel a gyümölcsjoghurt eljárása szerint és tegyük ugyanúgy bele a kukoricakeményítőt (lásd mandulajoghurt receptje). Ha kész a natúr mandulajoghurtunk, akkor tegyünk bele kakaóport ( akár Holland, akár édesített kakaóport), kicsit édesítsünk utána a gyerek ízlésének megfelelően és tegyük üvegpoharainkba. Helyezzük be a hűtőbe dermedésig. Minden kisgyerek nagyon szereti.

Barnarizstej

10dkg barnarizs, 5 dl víz a főzéshez, késhegynyi só, majd 1,2 liter víz a turmixoláshoz, 8 dkg méz, 2 dkg kókuszreszelék.

A rizst a sóval teljesen puhára főzzük, hogy „száraz” legyen (ha előre beáztatjuk kevesebb ideig kell főzni). Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a mézet, a vízzel jól kiturmixoljuk, átszűrjük a teaszűrőn és tálalhatjuk is. Leszűrés után lehet a mandulatejjel is keverni.

Diótej

10dkg dió, 1 liter víz, két evőkanál méz

A jól megmosott és lecsurgatott diót vízzel kiturmixoljuk, majd hozzáadjuk a mézet ( a méz mennyisége a család ízlésének megfelelően csökkenthető vagy növelhető). Nagy teaszűrőn átszűrjük. A diótejet nem forraljuk, nem főzzük, nyersen érdemes fogyasztani, mert nagyon magas a fehérje-foszfor-kálcium aránya és ezek a főzés során eltűnnének.

Babonéz (majonéz fehér babból, amely tej- és szójamentes)

1 doboz fehérbab konzerv (30 dkg-os )
3 – 4 evőkanál friss citromlé avagy ízlés szerint
½ teáskanál tengeri só
½ teáskanál mustár
¼ csésze napraforgó olaj + néhány evőkanál olíva ( ezt mixelés közben látszik mennyi kell )

      Az olaj kivételével tegyünk mindent a turmixba / botmixer poharába, kapcsoljuk be a gépet, keverjük krémesre a masszát és apránként adjuk hozzá az olajat. Mixeljük folyamatosan, majd amikor úgy ítéljük, hogy elég homogén, abbahagyhatjuk. Ízesíteni, kóstolgatni kell folyamatsoan és a család ízlésének megfelelően érdemes tálalni ( tehető bele még bors, több mustár vagy kevesebb, ízlés kérdése ).

Csicseriborsóvaj

15dkg csicseriborsó, 1 kiskanál só, 3 cikkely megtört fokhagyma, 3 levél babérlevél, 1,5 dl olaj, 2 evőkanál kukoricakeményítő, víz

A borsót a sóval, fokhagymával, babérlevéllel jó puhára megfőzzük, közben egy pohárban a kukoricakeményítőt 3 evőkanál vízzel elkeverjük. A borsót (babérlevél nélkül) kiturmixoljuk, visszatesszük a tűzre és a keményítőt belekeverjük, majd 2-3 percig összefőzzük.

Kukoricavaj

1 kis doboz kukoricakonzerv, 1 dl olaj, 2 evőkanál fehér liszt, fél  kiskanál só

A kukoricát kissé megpároljuk, hozzáadjuk a többi anyagot és kiturmixoljuk homogén állagúra. Szendvicsek készítésénél zöldpaprikával, paradicsommal díszíthetjük.

Számtalan lehetőség áll fenn a tehéntej pótlására. Kérem Önöket tájékozódjanak ennek megfelelően, olvassanak el minden boltban vásárolt termék hátoldalát, összetevőit, E-számait.

Könyvajánló:

Feketéné Bokor Katalin: Életreceptek ételreceptek ( rengeteg recept, benne a fent látható növényi tejek receptjei is. Nagyon hasznos, jól használható könyv. Vegán= kizárólag növényi alapanyagokból))

Napfényes Élet Alapítvány: Gabonaételek (szépen illusztrált nagyon jó receptek. Vegán.)

Napfényes Élet Alapítvány: Sütemények ( finom receptek csak növényi alapanyagokból ízlésesen illusztrált képekkel. Ajándéknak is nagyszerű. Vegán)

Napfényes Élet Alapítvány: Napfényes receptek I., II., III. (3 kötet rengeteg recepttel. Vegán)

Oltalom Alapítvány: Legyen néktek eledelül (5 kötet szépen sorrendben a reggeli müzliktől egészen a leveseken át a zöldséges egytálételekig. Nagyon hasznos könyv. Vegán.)

Kissné Farkas Erika : Allergiás gyermek táplálása nyáron ( és van még 3 kötete: tavasszal, ősszel és télen címmel) Ez a könyv tej-és tojásallergiásoknak összeállított étrendeket tartalmaz.

Jól használható weboldalak:

Táplálékallergia Adatbank (innen kinyomtatható részletesen melyek azok az élelmiszerek, amelyek biztonsággal ehetők tejallergiások számára)  www.taplalekallergia.hu

Léttudatos Konyha (egy tejallergiás gyerekeket nevelő anyuka blogja, tele receptekkel. Vegán)    www.lettudatoskonyha.blogspot.com 

Tejallergiát összegyűjtő linklap   www.tejallergia.lap.hu

       Gyerekkori tejallergia blog (sok hasznos tanáccsal)    www.tejallergia.blog.hu

     Tejmentes élet blog (szintén egy anyuka blogja, jó tanácsokkal, tippekkel) www.tejmentes.blogspot.com

 

       Ha bárkinek, bármilyen kérdése van: elakad, kérdezne vagyis segítségre van szüksége, hívjon minket, írjon e-mailt, keressen kapcsolatot velünk. Szívesen segítünk.

                                                                                                                                                                        - mv -

 

 



Copyright © 2009 Bionatura Kft. - Minden jog fenntartva! Design & webáruház fejlesztő: Arteries Studio
A honlapon található képi és szöveges tartalmak bármilyen célú felhasználása engedélyhez kötött!